0660 - 23 88 00 info@hem-kok.se

Vårda kniven

En vass egg ger godare och nyttigare mat. Finare snittyta hjälper till att förhindra råvaran att tappa färg, smak, saft och spänst vid tillagning.

Dessutom gör en vass egg att skurna råvaror håller längre och inte tar smak av annat i kylskåpet.

Rakapparater
Tänk på detta när du rakar dig.
Tvätta ansiktet med varmvatten innan du rakar dig. Det gör att hårstråna blir mjukare och rakningen går lättare.Stressa inte när du rakar dig. Raka mot skäggstrånas riktning. Är det en maskin med tre huvuden så ska du rotera. Var lätt på handen och undvik att trycka rakapparaten hårt mot huden.Och sist men inte minst; Kom ihåg att rengöra rakapparaten varje gång du har använt den. Då kommer nästa rakning att bli både snabbare och skonsammare.

Skäggtrimmer

Oavsett om man är rutinerad eller nybörjare så kan en del tips på vägen alltid vara användbart. Här nedan kommer en del råd för hur man får ut det mesta av sin skäggtrimmer, under längst tid. Den som har ett stort, yvigt skägg som ska minskas bör gå från stort till litet. Starta på största inställningen och minska sedan ju kortare skägget blir. Eftersom att skägg oftast växer ut och ner så bör man raka åt motsatt håll, alltså upp och mot håren. Efter varje rakning bör man skölja av kammarna och helst även rengöra dem med tvål om de är gjorda av plast för att se till att få bort allt hår och fett som kan ha fastnat. Själva trimmern bör rengöras med liten borste, tops eller dylikt. Efter rengöring bör man köra trimmern några sekunder för att få bort extra hår som kan ha fastnat. En vattentålig trimmer kan givetvis rengöras under vatten. Om man inte rengör sin trimmer kan den tillslut få en ryckande istället för trimmande funktion på grund av fett och hårstrån som fastnat i trimmern. Glöm inte att olja in din skäggtrimmer då och då för att den ska fungera smidigt. Torka bort kvarvarande hår och droppa sedan lite olja över trimmern och låt den köra ungefär 20 sekunder i luften. Torka sedan av trimmern noggrant så att topparna är torra. 

Hårklippare
Se till att hårtrimmern är ren innan du använder den. Man kan vanligtvis rengöra en hårtrimmer genom att skölja av skärbladen eller använda en borste för att borsta bort hårrester. På vissa modeller måste man även smörja skärbladen med olja med jämna mellanrum. Läs bruksanvisningen för att ta reda på vad som gäller för just din hårtrimmer. Det är mycket lättare att få det resultat du vill ha om håret är rent, torrt och kammat innan du börjar. Glöm inte bort att ställa in rätt längd på trimmern innan du påbörjar klippningen. Om du råkar klippa bort för mycket finns det inte så mycket att göra åt saken förutom att vänta på att håret ska växa ut igen. De flesta moderna hårklippare har flera olika kammar och längdinställningar. Om du är osäker är det därför bäst att börja med en lite längre inställning och sedan jobba dig ner tills du får den längd du vill ha. Påbörja alltid klippningen i nacken genom att föra trimmern uppåt och utåt med små rörelser. Eftersom att nacken kan vara svår att klippa i början kan det även vara bra att ha en medhjälpare. Om du inte kan ta hjälp av någon annan bör du åtminstone ha en spegel så att du kan se vad du håller på med.